Beelden in de Buurderij

 

BEELDEN IN DE BUURDERIJ - LANDSCHAPSKUNST

 

In het kader van de ontwikkeling van de Buurderij Haarlemmermeer-Zuid en haar kunstzinnige activiteiten organiseert Kunst in de Polder het project “Beelden in de Buurderij”.

Landschapskunst
Landschapskunst (land-art) is ontstaan aan het eind van de jaren '60. Kunstenaars zochten een plek voor hun kunst buiten de galerie- en museummuren. De natuur werd de bron van inspiratie, tevens het materiaal en de plek voor hun kunsten.
Samen met een groep enthousiastelingen wordt een kunstmanifestatie ontwikkeld. Door met elkaar na te denken over de opzet en invulling van de Buurderij in het kader van de Westflank van de Haarlemmermeer en deze uitkomsten te vertalen in kunstwerken die geplaatst worden in het gebied van de buurderij.
Het idee is om met materialen te werken die er voor handen zijn of waren of zich makkelijk voegen in de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan strobalen, boomtakken, graancirkels, appelkisten en dergelijke waarmee voor korte of langere tijd objecten worden gemaakt die een relatie hebben met het gebied, haar verleden of haar toekomst. Naast deze materialen zijn ook touw, ijzerdraad, spijkers, hamers, zagen, beitels en messen aanwezig evenals papier, potloden, houtskool, etc..

... en zo begon het allemaal in het najaar van 2009!

Landschapskunst

Landschapskunst (land-art) is ontstaan aan het eind van de jaren '60. Kunstenaars zochten een plek voor hun kunst buiten de galerie- en museummuren. De natuur werd de bron van inspiratie, tevens het materiaal en de plek voor hun kunsten.

 

 

 

 

In februari 2010 is het project gestart. Doel is het verbeelden van de Haarlemmermeerse volkscultuur met kunstwerken langs het boerenwandelpad van de buurderij Haarlemmermeer-Zuid. Het project is een initiatief van Kunstgalerie ‘Kunst in de Polder’ in
samenwerking met Stichting Meerhistorie. Het wordt gesubsidieerd door de Gemeente Haarlemmermeer. Er doen reeds 7 enthousiaste Haarlemmermeerders mee. En meer mensen zijn welkom.
http://www.buurderijhaarlemmermeer-zuid.nl/pics/vrijwilligers.png

In het voorjaar 2010 werd gediscussieerd over de volkscultuur van de Haarlemmermeer en hoe deze verbeeld kan worden in kunst. In april en mei werden de kunstwerken uitgewerkt en materiaal verzameld. In het najaar werd gebouwd aan één van de projecten '5 meter boven NAP'.

In de winter van 2010 bleek echter dat de Westflank ontwikkeling en dus die van de buurderij door de crisis en een nieuw kabinet vertraging opliep. De kunstwerken konden niet langs het boerenwandelpad gezet worden.
In december 2010 werd een alternatieve locatie gevonden, de Olmenhorst had drie locaties voor onze kunstwerken.
Voor het bezinningspad en hokjesgeest zijn in februari, maart en april de handen flink uit de mouwen gestoken. Waarbij we op geweldige wijze geholpen zijn door 16 mensen van Crop registeraccountants. Via NL DOET zijn we met elkaar in contact gekomen.
Voor het NAP bleek een bouwvergunning nodig te zijn. Vanaf begin 2011 werken we aan de constructietekening en overleggen met de constructeur, op welke wijze we NAP verantwoord neer kunnen zetten. We zijn nu bezig met de laatste loodjes en dan de bouwvergunningaanvragen. En Vrijwilligerzodra de bouwvergunning binnen is, gaan we aan de slag met heien, dradenspannen, palen verankeren etc.

En daar kunnen we goed nog wat extra vrijwilligers voor gebruiken.